Fashion Posters på nätet

Huvudartikel: Historien om västerländsk mode
Tidigt västerländska resenärer, som reser om till Persien, Turkiet, Indien eller Kina, skulle ofta anmärka på frånvaron av modebyten på respektive ort. Den japanska shoguns sekreterare bröt (inte helt noggrant) till en spansk besökare år 1609 att japanska kläder inte hade förändrats i över tusen år. [4] Det finns dock stora bevis i Ming Kina av snabbt växlande mode i kinesisk kläder. [5] Förändringar i kostym togs ofta i tider med ekonomisk eller social förändring, som hände i antika Rom och medeltida kalifatet, följt av en lång period utan stora förändringar. I det åttonde århundradet mauriska Spanien introducerades musiker Ziryab till Córdoba [6] [opålitlig källa] [7] sofistikerade klädstilar baserade på säsongsbetonade och dagliga mode från hans inhemska Bagdad, modifierad av sin egen inspiration. Liknande förändringar i mode inträffade under 1800-talet i Mellanöstern efter turks ankomst, som introducerade klädstilar från Centralasien och Fjärran Östern. Posters med fashion kan ni beställa på Wallstars

Början i Europa av kontinuerlig och allt snabbare förändring av klädstilarna kan vara ganska tillförlitligt daterad. Historiker, däribland James Laver och Fernand Braudel, börjar starten på västerländsk mode i kläder till mitten av 1400-talet, [9] [10] men det bör noteras att de tenderar att lita starkt på samtida bilder [11] och upplysta Manuskript var inte vanliga före det fjortonde århundradet. Den mest dramatiska tidiga förändringen av mode var en plötslig drastisk förkortning och åtdragning av den manliga överkläderna från kalvlängden för att knappt täcka skinkorna, [12] ibland tillsammans med stopp i bröstet för att få det att se större ut. Detta skapade den särpräglade västerländska konturen av en skräddarsydd topp sliten över leggings eller byxor.

Växelhastigheten accelererades avsevärt under det följande århundradet, och kvinnor och herrmodell, i synnerhet i dressing och smycken av håret, blev lika komplexa. Konsthistoriker kan därför använda mode med förtroende och precision till dagsbilder, ofta inom fem år, särskilt när det gäller bilder från 15-talet. Ursprungligen ledde förändringar i mode till en splittring över Europas övre klasser av vad som tidigare varit en mycket liknande förlovningsstil och den efterföljande utvecklingen av särskiljande nationella stilarter. Dessa nationella stilar var mycket annorlunda tills en motrörelse i 1700-talet införde liknande stilar ännu en gång, främst från Ancien Régime France. [13] Även om de rika vanligtvis ledde till mode, ledde det ökande välståndet i det tidiga moderna Europa till bourgeoisin och även bönderna att följa trender på avstånd, men fortfarande obehagligt nära eliten – en faktor som Fernand Braudel anser vara en av huvudmotorerna för att byta modet . [14]
Albrecht Dürers teckning kontrasterar en välvisad borgarklass från Nürnberg (vänster) med sin motsvarighet från Venedig. Den venetianska damens höga chopiner får henne att se längre ut.
Under 1500-talet var de nationella skillnaderna mest uttalade. Tio 16th century porträtt av tyska eller italienska herrar kan visa tio helt olika hattar. Albrecht Dürer illustrerade skillnaderna i hans faktiska (eller sammansatta) kontrast av Nürnberg och venetianska mode vid slutet av 15-talet (illustration, höger). Den ”spanska stilen” på 1600-talet började flytta tillbaka till synkronisitet bland högklassiga européer, och efter en kamp i mitten av 17th century tog franska stilar beslutsamt över ledarskap, en process som slutfördes på 18th century. ]

Även om textilfärger och mönster ändrats från år till år, [16] bytte en gentlemans kappa och längden på hans väst, eller det mönster som en dams klänning klipptes, ändras långsammare. Mänens mode var till stor del härledd från militära modeller, och förändringar i en europeisk manlig siluett galvaniserades i teatrar av europeisk krig där gentleman officerare hade möjligheter att göra anteckningar av utländska stilar som ”Steinkirk” cravat eller slips.
Marie Antoinette, fru till Louis XVI, var en ledare för mode. Hennes val, som denna 1783 vita muslinklänning som heter Chemise a la Reine, var mycket inflytelserika och utbredd. [17]
Även om det hade varit distribution av klädda dockor från Frankrike sedan 1500-talet och Abraham Bosse hade producerat gravyr av mode på 1620-talet, tog förändringstakten upp på 1780-talet med ökad publicering av franska engravings som illustrerar de senaste Parisstilarna. Vid 1800 klädde alla västeuropeerna sig (eller trodde de var); Lokal variation blev först ett tecken på provinskulturen och senare ett märke av den konservativa bonden. [18]

Trots att skräddare och klädföretag var utan tvekan ansvariga för många innovationer, och textilindustrin verkligen ledde många trender, är modedesignens historia normalt förstådd från 1858 när den engelska födda

FASHION POSTERS Det finns 158 produkter.

158

per sida

Visar 1 – 158 av 158 artiklar